Do tej pory wydawało nam się, że o kaloryczności danych potraw i tym, jak działają one na nasz organizm, świadczy jedynie to, jak wielką posiadają ilość kalorii. Teraz jednak wiemy wnikliwie, że wcale nie o to chodzi, że jeżeli już coś posiada mało kalorii, to wcale nie oznacza to, że takie jedzenie będzie poprawnie działało na nasz organizm. Dosłownie inaczej. O wszystkim decyduje jeszcze indeks glikemiczny, a ten jak wiemy bywa czasami bardzo wysoki. Z uwagi na to, że niektóre produkty mają wysoki indeks, ichniejszym zjedzenie możne znacznie wzmagać poziom cukru we krwi. Ten jednakże w sposób automatyczny przełoży się na to, że będziemy bardziej głodni.

Wahania poziomu glukozy we krwi bywają realnie znaczne. O ile nie zwracamy sugestie na poziom tej glukozy, to może się stać tak, że zaczniemy szybko tyć lub, że po prostu nie będziemy się czuli najbardziej. Jednak nasze samopoczucie powinno być jak najlepsze i powinniśmy też dążyć do tego, ażeby móc jeść coś, co będzie dla nas opłacalne. Indeks glikemiczny tabela pokazuje, ile punktów indeksu ma dane pożywienie. Osoby, które wolą schudnąć albo pozbyć się pewnych dolegliwości, powinny jeść produkty o jak najniższym indeksie glikemicznym, bo ten nie będzie powodował ogromne podwyższania się poziomu cukru we krwi. Brak takich wahań nie będzie także doprowadzał do zjazdów energetycznych, które w wielu przypadkach mają miejsce w momencie, gdy nie pilnujemy spersonalizowanej diety i jemy byle co. Indeks glikemiczny stał się obecnie fundamentem wielu nurtów żywieniowych i naprawdę pozwala odnieść w diecie dokładnie określone rezultaty, które jak wiadomo zawsze będą pozytywne.

Zobacz: indeks glikemiczny tabela.

Czym jest indeks glikemiczny